beesense.gr

BeeSense
Hellenic Mediterranean University logo

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, στα πλαίσια της αποστολής του υλοποιεί βασική και εφαρμοσμένη έρευνα σε ερευνητικούς τομείς αιχμής μεταξύ των οποίων και η εφαρμογή τεχνολογιών της Γεωργίας Ακριβείας στον Αγροδιατροφικό τομέα. Τα Εργαστήρια διαθέτουν υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό και είναι στελεχωμένα με εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό τόσο στον τομέα της Γεωπονίας, όσο και στον τομέα της ανάπτυξης ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Ερευνητικά ενδιαφέροντα σχετικά με το παρόν έργο που πραγματεύεται το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ είναι η Ανάπτυξη τεχνολογιών Γεωργίας Ακριβείας στη γεωργική πράξη. Στα πλαίσια του ερευνητικού αυτού Αντικειμένου έχουν υλοποιηθεί με επιτυχία σημαντικότατος αριθμός προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από κρατικούς και ευρωπαϊκούς φορείς.

Κύρια Ερευνητική Ομάδα

Ο Δρ. Ελευθέριος Αλυσσανδράκης είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Φυτοπροστασία και Διδάκτωρ Μελισσοκομίας από το Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Είναι Επίκουρος Καθηγητής Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΕΛΜΕΠΑ, καθώς και υπεύθυνος μεταξύ άλλων, για το μάθημα της μελισσοκομίας. Το 2015 διεξήγαγε μεταδιδακτορική έρευνα στο Εργ. Εντομολογίας, του Ι.ΕΛ.Υ.Α. Ηρακλείου, με αντικείμενο τη διερεύνηση της ανθεκτικότητας στα ακαρεοκτόνα, πληθυσμών του βαρρόα (Varroa destructor). Έχει 15 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, με υψηλό δείκτη απήχησης (Σύνολο ετεροαναφορών Scopus: 583, h-index: 9), 26 ανακοινώσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ είναι κριτής σε πολλά επιστημονικά περιοδικά. Τέλος, είναι εκπαιδευτής μελισσοκόμων και αγροτών. Ιδρυματικός υπεύθυνος της δράσης με τίτλο: Δημιουργία εθνικού ερευνητικού δικτύου στην αλυσίδα αξίας του «Μελιού», στο Υποέργο 1. (Δημιουργία εθνικών ερευνητικών δικτύων στις αλυσίδες αξίας της «Ελιάς», του «Αμπελιού», του «Μελιού» και της «Κτηνοτροφίας») και Συντονιστής του Υποέργου 1 «Ταυτοποίηση – Ανάδειξη του Ελληνικού Μελιού».

Ο Δρ. Ηλίας Ποταμίτης είναι απόφοιτος του προπτυχιακού τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ανακηρύχτηκε Διδάκτορας το 2002 από το ίδιο Τμήμα. Έχει διατελέσει ως επιστημονικά υπεύθυνος σε εννέα ερευνητικά έργα (επτά ευρωπαϊκά και δύο συγχρηματοδοτούμενα) και έχει συμμετέχει σε ερευνητικές ομάδες πολλών άλλων έργων. Έχει 30 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, με υψηλό δείκτη απήχησης (σύνολο ετεροαναφορών Scholar: 1432, h-index: 19), συμμετοχή στη συγγραφή 7 βιβλίων και συμμετοχή με εργασίες σε παραπάνω από 70 συνέδρια. Είναι κριτής σε πολλά επιστημονικά περιοδικά. Από το 2018 είναι καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ Κρήτης στο Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής. Έχει κερδίσει πρώτο βραβείο για την ταυτοποίηση εντόμων από τον ήχο των φτερών τους και έχει λάβει πέντε υποτροφίες. Η έρευνα και η εργασιακή του εμπειρία αφορούν κυρίως σε αντικείμενα ακουστικής και βιοακουστικής, με έμφαση στη βιοακουστική και στην ταυτοποίηση και καταμέτρηση εντόμων με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Ο Δρ. Ηλιόπουλος Παναγιώτης έλαβε το δίπλωμα του Γεωπόνου Φυτ. Παραγωγής από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μ. Δ. Ειδίκευσης στη Φυτοπροστασία το 2000 και ανακηρύχτηκε Διδάκτορας με εξειδίκευση στη Γεωργική Εντομολογία το 2003, από το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του ΓΠΑ. Από το 1998 έως και το 2007 εργάστηκε ως γεωπόνος αλλά ως ερευνητής σε αντικείμενα Γεωργικής Εντομολογίας. Το 2007 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής και το 2014 Αναπληρωτής Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο “Γεωργική Εντομολογία” στο Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Η έρευνα και η εργασιακή του εμπειρία σχετίζονται μεταξύ άλλων, με την παρακολούθηση και διάγνωση των εντόμων-εχθρών (βιοακουστική ανίχνευση εντόμων, χρήση αισθητήρων σε παγίδες, κ.α.). Έχει συγγράψει περισσότερα από 30 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, παρουσιάσει περισσότερες από 40 εργασίες του σε διεθνή και πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια, έχει μιλήσει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε δύο παγκόσμια εντομολογικά συνέδρια, έχει κρίνει περισσότερες από 70 εργασίες προς δημοσίευση, και έχει συμμετάσχει ως επιστημονικός υπεύθυνος σε ένα ερευνητικό Έργο και ως συνεργάτης σε άλλα τρία.

Ο Δρ. Νικόλαος–Αλέξανδρος Τάτλας έλαβε το δίπλωμα του ηλεκτρολόγου μηχανικού και ΤΥ το 2001 και διδακτορικό δίπλωμα το 2006, από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Η έρευνά του επικεντρώθηκε κυρίως στην ακουστική, την ψηφιακή μετάδοση πολυμέσων μέσω PAN και WLAN, την ενίσχυση του ψηφιακού ήχου και την άμεση ψηφιακή ηλεκτροακουστική μεταγωγή. Από το 2001 έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 15 διεθνή και εθνικά ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα που εστιάζονται στην ανάπτυξη συστημάτων ενημέρωσης/ψυχαγωγίας, νέων οπτικοακουστικών πλατφορμών, ενσωματωμένων συστημάτων για φορητές εφαρμογές και πρόσφατα συστήματα ασύρματων αισθητήρων ήχου για ποικίλες εφαρμογές. Τον Απρίλιο του 2010 εκλέχτηκε στη θέση του Καθ. Εφαρμογών και τον Απρίλιο του 2014 του Αναπληρωτή Καθηγητή, στο τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, με αντικείμενο τα ψηφιακά συστήματα επεξεργασίας και ασύρματης μετάδοσης σημάτων ήχου και εικόνας. Έχει συγγράψει και παρουσιάσει πάνω από 40 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια. Ο Δρ Τάτλας είναι μέλος του ΙΕΕΕ, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Audio Engineering Society (AES) και μέλος της επιτροπής του Ελληνικού Τμήματος AES.

Ο Δρ. Μάρκος Κουργιαντάκης είναι επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα στις Οικονομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και Μεταπτυχιακά Διπλώματα στη Επιχειρησιακή Έρευνα από το Πολυτεχνείο Κρήτης και στα Οικονομικά από το ΜΑΙΧ.  Είναι εισηγητής σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα Management, Marketing και Νέων τεχνολογιών. Τα ερευνητικά του αντικείμενα είναι το ηλεκτρονικό επιχειρείν και το marketing. Έχει δημοσιευμένα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά σε θέματα της Νέας Οικονομίας και Διοίκησης. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή και εθνικά συνέδρια. Στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής του δραστηριότητας, έχει εκπονήσει προτάσεις ή/ και συμμετάσχει ως ερευνητής – διαχειριστής σε πολλά εθνικά και αναπτυξιακά προγράμματα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Lifelong Learning Program, ΕΣΠΑ, κ.λπ). Έως το 2018 υπήρξε σύμβουλος επιχειρήσεων και συνιδρυτής εταιρείας διαδικτυακών υπηρεσιών. Μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με δεκάδες επιχειρήσεις και οργανισμούς για παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με το σχεδιασμό, την έρευνα αγοράς, το management, το marketing και την εκπαίδευση.

Η Παναγιώτα Ψειροφωνιά είναι απόφοιτη της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Κρήτης (2002). Από το 2003 έως και σήμερα είναι εξωτερική συνεργάτης του Εργαστηρίου Εντομολογίας και Γεωργικής Φαρμακολογίας του ΤΕΙ Κρήτης και διδάσκει το εργαστηριακό μέρος μαθημάτων εντομολογίας. Από το 2003 έως σήμερα έχει συμμετάσχει σε παραπάνω από 25 ερευνητικά έργα (συγχρηματοδοτούμενα και ευρωπαϊκά) και μελέτες με αντικείμενο κυρίως την εντομολογία (Βιοποικιλότητα, παρακολούθηση πληθυσμών εντόμων με χρήση βιοακουστικής κ.α.). Έχει στην κατοχή  της 2 ελληνικά και ένα ευρωπαϊκό (εκκρεμεί για το ευρωπαϊκό η οριστική έκθεση) διπλώματα ευρεσιτεχνίας με αντικείμενο καινοτόμες μεθόδους με τη χρήση ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών για την αντιμετώπιση εχθρών των φοινικοειδών. Έχει 2 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, με υψηλό δείκτη απήχησης (Σύνολο ετεροαναφορών scholar: 13, h-index: 2) και  22 ανακοινώσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Η έρευνα αλλά και η εργασιακή της εμπειρία των τελευταίων ετών επικεντρώνεται στη χρήση καινοτόμων μεθόδων για την παρακολούθηση αλλά και για την αντιμετώπιση εντόμων με έμφαση σε ανάπτυξη ηλεκτρονικών συσκευών με μικροεπεξεργαστές και χρήση λογισμικού.

Ιστοχώρος: https://www.hmu.gr/