beesense.gr

BeeSense
Bee on lavender

Βασικοί Στόχοι

Οι βασικοί στόχοι της ερευνητικής πρότασης είναι, η μείωση του κόστους παραγωγής και η διαφύλαξη της ευρωστίας των μελισσιών μίας μελισσοκομικής επιχείρησης, που επιτυγχάνονται με την κατασκευής πρότυπης ηλεκτρονικής κυψέλης με οπτο-ηλεκτρονικούς αισθητήρες τεχνολογίας αιχμής, η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα στο μελισσοκόμο να ενημερώνεται συνεχώς για τις συνθήκες και την κατάσταση υγείας του μελισσιού. Η ασύρματη μετάδοση των πολυτροπικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σε ψηφιακές συσκευές τύπου κινητό/tablet, εξασφαλίζει την έγκαιρη και αποτελεσματικότερη μελισσοκομική διαχείριση.

Βασικοί Στόχοι

Κύριοι Στόχοι:

  • Κατασκευή κυψέλης με οπτοηλεκτρονικούς αισθητήρες και συλλογή δεδομένων όπως θερμοκρασία, υγρασία, O2, CO2, τοξικά αέρια, βάρος κυψέλης και η κίνηση εισόδου-εξόδου της κυψέλης (foraging activity).
  • Τα καταγραφόμενα δεδομένα θα ενημερώνουν ένα αυτόματο σύστημα αποφάσεων (Decision Support System) που αντιστοιχίζει τις μετρήσεις, σε επικρατούσες συνθήκες στην κυψέλη σε 24ωρη βάση, ενώ τα δεδομένα θα καταχωρούνται αυτόματα στον υπολογιστή σε λογιστικά φύλλα.
  • Οριοθέτηση περιβαλλοντικών παραμέτρων και δυνατότητα αποστολής alert μηνυμάτων στον μελισσοκόμο, ώστε να προβαίνει στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες όταν οι τιμές βγαίνουν εκτός των προκαθορισμένων ορίων
  • Οι αυξομειώσεις του βάρους κυψέλης βοηθούν στον προσδιορισμό της κατάλληλης στιγμής για τον τρύγο του μελιού. Επίσης, μεγάλη απώλεια βάρους μπορεί να συνδέεται με τη σμηνουργία ή κάποια δηλητηρίαση, ενώ η κινητικότητα στην είσοδο της κυψέλης παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του μελισσιού
  • Κατασκευή κυψέλης παρατήρησης με κάμερες καταγραφής της συμπεριφοράς των μελισσών και μικρόφωνα καταγραφής των ήχων που παράγει το μελίσσι, με σκοπό την ακουστική παρακολούθηση της κυψέλης και αναγνώριση ήχων που προδίδουν αλλαγές στη φυσιολογία του μελισσιού όπως έναρξη σμηνουργίας, απώλεια βασίλισσας κλπ.
  • Συσχέτιση των αλλαγών στην παραγωγή ήχων με αλλαγές στη συμπεριφορά των μελισσών, με τελικό στόχο την ενσωμάτωση στο τελικό προϊόν, των ηχητικών συχνοτήτων που μαρτυρούν συγκεκριμένες συμπεριφορές των μελισσών.
  • Βελτιστοποίηση της λειτουργικότητας της κυψέλης, με εφαρμογή σε εργαστηριακές συνθήκες και με δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες και ανάπτυξη Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων (DSS)
  • Διάχυση αποτελεσμάτων και ανάλυση κόστους της εφαρμογής σε μεγάλη κλίμακα. Στο πλαίσιο αυτό θα συνταχθεί και το επιχειρηματικό σχέδιο για την αξιοποίηση του προϊόντος.